Hushållsekonomi / 2022-06-17

5 tips för att ”hacka” semesterkassan – och se till att den räcker hela sommaren

Här är 5 tips från Åsa Fagerlund, sparansvarig på Borgo, för att sätta en realistisk semesterbudget.

Äntligen semester! Nu väntar tider där du kan unna dig saker som känns otänkbara i vardagen. Men för att inte utsätta din privatekonomi för risker finns det några faktorer du bör ta höjd för. Här är 5 tips från Åsa Fagerlund, sparansvarig på Borgo, för att sätta en realistisk semesterbudget.

Två års pandemi har gjort svenskarna extra ressugna. Ett högt bokningstryck på sommarresmål och långa passköer hos polisen är tydliga tecken på detta.

Att regelbundet spara till resor är också vanligt i Sverige. När Borgo nyligen frågade 2 000 svenskar om deras sparvanor framkom det att 4 av 10 sparar till semestern eller resor. I undersökning framkom det också att det är vanligare bland kvinnor än män att spara till semestern.

Men sommaren är lång och även om man har dedikerat sparkapital krävs det planering för att pengarna ska räcka hela semestern – utan att skapa stora hål i plånboken inför hösten.

1. Gör en separat semesterbudget

Har du en hushållsbudget? Bra! Den ska inkludera utgifter för bland annat bostad, försäkringar, gymkort, streamingtjänster och andra fasta kostnader du har året om. Semesterbudgeten däremot ska separeras från din vardagsekonomi för att inte riskera att någon räkning förblir obetald.

2. Sätt ett maxtak som du håller dig till

Hela syftet med att sätta en semesterbudget är att hålla den. Därför bör du sätta ett maxtak för vad din semester får kosta. Genom att dela in budgeten i olika veckor kan det vara enklare att följa hur du sköter dig.

3. Gör smarta val

Börja med att kartlägga dina semesterplaner. Vad planerar du att göra? Inkludera allt från transporter till hotellboenden och aktiviteter. Gör sedan en uppskattning vad allt kommer kosta. Desto tidigare du är ute, desto större möjlighet finns det att komma undan billigare. Kolla runt för att få en helhetsbild av olika typer av alternativ.

Ett tips för att sänka kostnaderna för semesterboendet kan vara att byta bostad. Det är ett populärt alternativ där familjer i olika städer eller länder lånar varandras boende, som ändå skulle stå tomt, under en period. En win-win för båda parter.

4. Skaffa ett sparkonto med ränta

Det bästa med semestern är att den återkommer varje år. 4 av 10 sparsvenskar uppger också i Borgos undersökning att man har ett dedikerat semestersparande. För att skapa ett långsiktigt sparande bör du spara på ett konto med ränta där dina pengar kan växa snabbare – och du kan unna dig lite mer när det väl är dags för ledighet.

5. Håll i pengarna – även på semestern

En semesterkassa gör att du privatekonomiskt kan sänka garden och säga saker som: ”Vi är ändå på semester!”. Det är bra – för när ska vi slappna av om vi inte gör det på semestern? Men samtidigt är sommaren lång och det är tråkigt om pengarna tar slut direkt. Därför kan det vara klokt att variera kostsamma restaurangbesök med en picknick utomhus. Eller fundera om verkligen behöver ett visst klädesplagg innan du gör ett impulsköp.

Om undersökningen:

Demoskop genomförde i april 2022 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2017 personer fick svara på frågor om sin privatekonomi.

Relaterade artiklar