Hushållsekonomi / 2022-09-19

Bästa tipsen till unga: Så rustar du din privatekonomi inför lågkonjunkturen

Här delar Borgos sparansvarig Åsa Fagerlund med sig av sina bästa tips till unga för att spara ihop till en buffert – ett viktigt skydd i ekonomiskt oroliga tider.

3 av 4 unga vuxna har ett regelbundet sparande. Samtidigt skulle var fjärde person under 30 år ha svårt att klara en oförutsägbar utgift på 10 000 kronor. Här delar Borgos sparansvarig Åsa Fagerlund med sig av sina bästa tips för att spara ihop till en buffert – ett viktigt skydd i ekonomiskt oroliga tider.

Svenska hushåll är satt under ekonomisk press. Med högre priser på energi, drivmedel och livsmedel kommer konsumtionen sannolikt minska i vinter. Enligt Konjunkturinstitutet talar mycket för att vi går in i en ny lågkonjunktur redan 2023.

Ett viktigt skydd i tider av ekonomisk oro är en trygg sparbuffert. Det uppnår du bäst genom regelbundet sparande – vilket 3 av 4 personer under 30 år har.

När Demoskop på uppdrag av Borgo ställde frågor till åldersgruppen visade det sig att de har ett snittsparande på 2 800 kronor i månaden. Trots det uppger var fjärde ung vuxen att de skulle ha svårt att hantera en oförutsägbar utgift på 10 000 kronor.

"Det är bra att en stor andel av de unga har ett regelbundet sparande. Att spara innebär dock inte att man har en buffert. Vi rekommenderar alla att spara ihop till en buffert – framför allt i mer oförutsägbara tider. Med en buffert får du en trygg beredskap i din privatekonomi," säger Åsa Fagerlund, sparansvarig på Borgo.

”Kan vara en styrka”

Enligt siffror från SCB har personer mellan 20 och 29 år en snittinkomst på 17 200 kronor i månaden. Löneskillnaderna är dock stora inom gruppen, eftersom det är en ålder där många studerar och senare får sitt första riktiga heltidsjobb.

Det kan man enligt Åsa Fagerlund vända till sin fördel.

"Många unga har, till skillnad mot medelålders, färsk erfarenhet av att leva på en mindre budget. Det ger en flexibilitet som kan vara en styrka för unga när många hushåll tvingas skära ner sina kostnader och behöver vara innovativa för att hitta besparingar i sin ekonomi."

6 av 10 sparar till ett bostadsköp

Boendefrågan är ständigt aktuell, inte minst för unga. Enligt SCB bor 4 av 10 i hyresrätt i ett flerbostadshus – men många siktar på att äga sitt eget boende.

Borgos undersökning visar att 6 av 10 personer under 30 år har bostadsköp som huvudsyftet med sitt sparande. Men det kan ta tid att spara ihop till en kontantinsats. Varannan ung vuxen (52 procent) uppger nämligen att man sparar på ett sparkonto utan ränta – vilket är högre i jämförelse med resten av befolkningen där 39 procent använder sparformen.

"Vi tycker att du alltid ska få ränta på ditt sparande. För att nå sparmålet är det därför bra att välja en sparform där pengarna växer och samtidigt är tillgängliga när det är dags för en bostadsaffär. Det får du med sparkonto med ränta som är ett bra alternativ till nollräntekonto. Risken är låg samtidigt som du får avkastning på varje sparad krona," säger Åsa Fagerlund. 

 

Om undersökningen:

Demoskop genomförde i april 2022 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2017 personer fick svara på frågor om sin privatekonomi. Undersökningen resulterade även i Spargrisrapporten – en sammanställning och analys av svenskarnas sparande.

Relaterade artiklar