Sparande / 2022-06-17

Egenföretagare kan spara mest varje månad – och ser till att få avkastning på sitt sparande

Egenföretagare har högst snittsparande av alla yrkesgrupper - och väljer sparformer som ger avkastning i högre utsträckning än förvarvsarbetare.

Egenföretagare tar höjd för utgifter i framtiden. Med ett snittsparande på 3 500 kronor per månad ligger man högst av alla yrkesgrupper. Man väljer också sparformer som ger avkastning i större utsträckning än förvärvsarbetare.

Egenföretagare är den yrkesgrupp som kan spara mest pengar varje månad. Var tredje egenföretagare uppger i Borgos undersökning att man kan spara 5 000 kronor eller mer – vilket ger ett totalt snittsparande på 3 500 kronor.

Jämförelsevis kan förvärvsarbetare i snitt lägga undan 3 100 kronor varje månad.

Utmärkande är också att egenföretagare i större utsträckning får avkastning på sitt sparande. Medan var sjätte förvärvsarbetare har nollräntekonto som primär sparform är det endast var tolfte egenföretagare som går miste om ränteeffekten.

"Som egenföretagare måste man ta höjd för perioder där inkomsterna varierar. Därför är det naturligt att det är en grupp som är bra på att spara. Det som är kul att de också är medvetna kring vilken sparform som de använder, vilket betyder att man ser till att få ränta på sitt sparande," säger Åsa Fagerlund, sparansvarig hos Borgo.

Utmärkande är också att varannan egenföretagare sparar i aktier. För var tredje egenföretagare är det dessutom den primära sparformen. Bland förvärvsarbetare är det var femte person som primärt sparar i aktier.

"Vi rekommenderar alla sparare att först säkra bufferten genom en trygg och säker sparform, för att sedan välja mer äventyrliga alternativ med chans till högre avkastning. Det viktigaste är att din spargris alltid får betalt, vilket du får hos Borgo. Hos oss kan du känna dig trygg med att varje sparkrona ger ränta och gör det möjligt för oss att erbjuda billiga bolån till fler," säger Åsa Fagerlund.

Fakta om egenföretagarnas sparande:

  • Det finns 504 600 företagare i Sverige (april 2022)
  • Var tredje egenföretagare (32 procent) kan lägga undan 5 000 kronor eller mer varje månad
  • Varannan egenföretagare (51 procent) sparar i aktier – för var tredje (32 procent) är det dessutom den primära sparformen
  • Jämfört med förvärvsarbetare så har egenföretagare mer sällan ett regelbundet sparande, men de som sparar regelbundet sparar i regel mer.
  • Var sjätte egenföretagare (17 procent) känner sig mycket eller ganska otrygg kring sin privatekonomi

Om undersökningen:

Demoskop genomförde i april 2022 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2017 personer fick svara på frågor om sin privatekonomi.

Relaterade artiklar