Boende / 2023-09-01

Ökande boendekostnader: 5 tips för att minska dina utgifter

Var tionde svensk funderar på att sälja sin bostad på grund av höjda boendekostnader. Här delar Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo, med sig av sina bästa tips till dig som vill sänka dina boendekostnader och relaterade utgifter.

Början av hösten är den period då flest svenskar är aktiva på bostadsmarknaden. I samband med detta kan det vara läge att se över boendekostnaderna. Här tipsar Borgo om flera smarta knep för att minska dina utgifter, för att få mer över till annat.

Efter flera år av mycket låga räntor har de ökat det senaste året. Detta, i kombination med höjda priser på exempelvis livsmedel och drivmedel, har resulterat i att många svenskar känner sig ekonomiskt pressade. Var tionde svensk funderar på att sälja sin bostad på grund av höjda bolånekostnader, enligt en Demoskop-undersökning som Borgo genomfört.

Oavsett om du som bostadsägare planerar att flytta till en ny bostad eller bo kvar är det lämpligt att regelbundet se över dina boendekostnader. Här delar Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo, med sig av sina bästa tips för hur du kan sänka dina boendekostnader och relaterade utgifter.

1. Se över dina bolån: Kan du få rabatt?

Bolåneräntan har ökat kraftigt det senaste året, vilket bidragit till att en fjärdedel av svenskarna funderar på att flytta sitt bolån till en annan aktör. Det är en bra idé att regelbundet se över din bolåneränta, eftersom det kan vara så att du betalar mer än du egentligen behöver. Jämför din ränta med bankernas genomsnittsränta och var inte rädd för att förhandla både med din nuvarande och andra potentiella bolånegivare. Glöm inte heller att om banken höjer räntan på ditt bolån, så kan du begära en högre ränta på ditt sparkonto – det vill säga på pengarna som banken lånar av dig.

2. Välj rätt värmelösning

Att värma upp bostaden kan vara en stor pengatjuv, särskilt om du bor i villa eller radhus. Men det finns faktiskt knep för att sänka kostnaderna – utan att tvingas frysa. Välj värmelösning utefter vart i landet du bor och hur din omgivning ser ut. Bergvärme kan exempelvis vara ett kostnadseffektivt alternativ beroende på vilken berggrund ditt hus vilar på. Ett annat alternativ är en luftvärmepump, vilket är en bra investering med kort återbetalningstid för de flesta husägare. Ett annat enkelt knep för att spara pengar på uppvärmning är att sänka temperaturen i de rum där du inte vistas så mycket, exempelvis tvättstugan, källaren eller förrådet.

3. Byt elavtal – och optimera elanvändningen

Att elpriserna skenat det senaste året har nog ingen missat. Det finns dock enkla knep för att spara in på onödigt dyra elkostnader. Se till att jämföra olika elleverantörer och välja den som ger dig det mest förmånliga priset. Det finns också många sätt att optimera din elanvändning, exempelvis genom att välja en leverantör som erbjuder timpriser på el. Då kan du välja att tvätta eller sätta på diskmaskinen under tider då elen är billigare.

4. Byt försäkringsbolag

Det är viktigt att vara försäkrad – och lika viktigt att inte betala onödiga försäkringspremier. I dag finns en mängd olika försäkringsbolag som har olika erbjudanden för olika grupper. Om du exempelvis är student eller pensionär kan du ofta få ett billigare erbjudande än om du är heltidsanställd. Se över vad det finns för aktörer där ute och jämför vilken försäkring som passar dig bäst. Försök att hitta bäst skydd till lägst pris.

5. Granska dina abonnemangskostnader

Abonnemangskostnader för telefoni, bredband, TV och streamingtjänster kan kännas som små utgifter var för sig och löpa på utan att man tänker på dem. I ett pressat ekonomiskt läge kan det dock vara dags att sätta sig ner och jämföra olika aktörer för att se om det finns bättre erbjudanden att ta del av. Att förhandla med leverantörerna och eventuellt byta abonnemang kan göra att du sparar in på en hel del onödiga utgifter och får pengar över till exempelvis sparande.

Borgos erbjuder bolån som förmedlas till dig som kund genom ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners, Sparbanken Syd eller Ålandsbanken. Är du intresserad av att veta mer om Borgo som kreditgivare? Läs mer här.

Om undersökningen

Demoskop genomförde i april 2023 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2026 personer fick svara på olika frågor om sin privatekonomi. Resultatet från undersökningen har legat som grund för insikterna i artikeln.  

Relaterade artiklar