Meny

Sparande / 2025-05-02

Varför vi fortfarande pratar om spargrisar

När världen gungar av politiska beslut, handelskonflikter och ekonomisk osäkerhet blir det extra viktigt att tänka på var och hur du sparar. Alla spargrisar är nämligen inte lika.

Att välja ett tryggt sparande kan göra stor skillnad både för ditt psykiska mående och din plånbok– och det är här spargrisen kommer in i bilden. I många kulturer är grisen en symbol för rikedom och fruktsamhet, och kanske är det därför vi ofta tänker på spargrisar när vi pratar om just sparande.  Men alla spargrisar är inte lika. Här reder vi ut skillnaderna mellan Gratisgrisar, Konsumtionsgrisar och Bostadsgrisar – och hur du kan få dina pengar att jobba smartare i en osäker tid. 

  1. Gratisgrisen

Ett sparkonto med ingen eller försvinnande låg ränta är fortfarande den vanligaste formen av sparande bland svenskarna. Här hamnar lönen, skatteåterbäringen och barnbidraget – ofta utan att vi reflekterar över det. 

Vi kallar den här sortens sparkonto för Gratisgrisen. Den jobbar åt banken – till exempel genom att finansiera lån – men du som sparare får knappt något betalt trots att dina pengar är med och bygger bankens verksamhet. 

När inflationen är hög och marknaderna är skakiga blir effekten ännu tydligare: Pengarna på ett sparkonto utan ränta tappar i värde varje dag. Därför är det viktigare än någonsin att ställa sig frågan: Vill jag låta banken använda mina pengar gratis – och samtidigt se deras värde krympa? 

  1. Konsumtionsgrisen

En annan typ av sparkonto erbjuder ränta – och därmed tillväxt för dina pengar. Men till vilket pris? 

Vi kallar dessa konton för Konsumtionsgrisar, eftersom pengarna ofta används till att finansiera konsumtionslån med hög ränta: snabba krediter för köp av tv-apparater, båtar och resor. 

I oroliga tider, när hushållens ekonomi pressas och räntorna ökar, ökar också risken för överskuldsättning. Den som sparar i en Konsumtionsgris bidrar till denna utveckling, kanske utan att tänka på det. 

Om du vill att ditt sparande ska bidra till långsiktig stabilitet – både för dig själv och samhället – kan det vara läge att fundera på om Konsumtionsgrisen verkligen är rätt sparform för dig. 

  1. Bostadsgrisen

Hos Borgo sparar du i en Bostadsgris – ett sparkonto som kombinerar trygg tillväxt med ett viktigt syfte: att hjälpa fler människor att köpa sina egna hem. 

När oron i världen tilltar och räntorna svänger kraftigare än på länge behövs sparformer som skapar stabilitet, inte snabba konsumtionsbubblor. 

Genom att spara i en Bostadsgris växer dina pengar med en konkurrenskraftig ränta, samtidigt som de används för att finansiera ansvarsfulla bolån till svenska hushåll. 

En Bostadsgris ger i genomsnitt upp till 201 procent högre ränta* än ett vanligt sparkonto med låg eller ingen ränta. Dessutom vet du att ditt sparande bidrar till något sunt – inte till ökade konsumtionslån i ett redan skakigt ekonomiskt läge. 

 

*Borgos rörliga ränta är 2,50 %. Hushållens genomsnittsränta för nya insättningar på bankkonton var 0,83 % i mars 2025, enligt SCB. Det innebär att Borgos ränta är cirka 201 % högre än genomsnittsräntan. 

Relaterade artiklar