Information om tjänstens tillgänglighet
Borgo AB (publ) (“Borgo”) står bakom webbplatsen https://www.borgohypotek.se/ och vi vill att så många som möjligt ska kunna använda den. Den här sidan beskriver hur webbplatsen uppfyller lagen (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet (“tillgänglighetslagen”). Här presenteras kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.
Beskrivning av tjänsten
Borgo är ett hypoteksbolag som erbjuder bolån och sparkonton. På hemsidan https://www.borgohypotek.se/ delar vi information om Borgo och våra tjänster, samt erbjuder möjligheten att öppna och hantera sparkonton.
Bolån
Våra bolån förmedlas av ICA Banken, Ikano Bank, Sparbanken Syd, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Borgos hemsida tillhandahåller generell information om våra bolån, men ansökan samt inloggning för åtkomst till information och hantering av aktuellt bolån sker på förmedlarens hemsida.
Sparkonton
Borgo erbjuder sparkonton till både privatpersoner och företag – antingen direkt via vår egen hemsida borgohypotek.se, eller genom våra samarbetspartners. För sparkonton som erbjuds via våra samarbetsparters sker kontoöppning, insättningar och uttag via samarbetspartnerns gränssnitt. Sparkonton som erbjuds direkt av Borgo hanteras däremot via ”Mina Sidor” på Borgos egen hemsida.
De sparkonton som erbjuds direkt av Borgo är sparkonto med rörlig ränta och fasträntekonto. Kontoöppning, insättningar och uttag sker via Mina Sidor alternativt via blanketter eller genom telefonkontakt med Borgos kundsupport.
Hemsidan
https://www.borgohypotek.se/ är den digitala plattform där Borgo erbjuder sina tjänster till privatpersoner och företag. Plattformen kan delas upp i två huvuddelar: ett utloggat läge där generell information om Borgo och våra tjänster presenteras, och ett inloggat läge (Mina Sidor) där användare kan öppna och hantera sparkonton.
I utloggat läge kan användaren:
-
Läsa om Borgo och våra produkter
-
Ta del av aktuella räntor och villkor
-
Få information om hur man öppnar ett sparkonto eller ansöker om bolån via förmedlare
-
Hitta fakta och tips om hushållsekonomi, sparande och omvärld
På Mina Sidor får sparkontokunder tillgång till:
-
Se och hantera sina sparkonton med aktuella saldon och räntor
-
Öppna fasträntekonto
-
Hantera insättningar och uttag
-
Se transaktionshistorik
-
Se avtal, kontoutdrag och årsbesked
-
Uppdatera kontaktuppgifter och andra personuppgifter
Kundsupport
Kundsupporten hanterar inkommande ärenden från både privat- och företagskunder och fungerar som en central kontaktpunkt för frågor och support kopplat till Borgos sparkonto-tjänster. Kunden kan kontakta supporten via telefon eller mejl. För att skydda kundens integritet och följa gällande regler för banksekretess krävs identifiering med BankID vid samtal som rör personliga eller kontospecifika uppgifter.
Supporten kan bistå med allmän information, samt hantera manuella ärenden såsom felsökning vid tekniska problem eller frågor som kräver särskild handläggning – till exempel gällande företagskonton.
För att avlasta supporten och erbjuda snabb hjälp dygnet runt finns även en Frågor och svar-sektion på hemsidan. Den fungerar som ett självserviceverktyg där det går att hitta svar på vanliga frågor.
Utformning och funktion ur tillgänglighetssynpunkt
Webbplatsen är designad med fokus på tydlighet, enkel navigering och tillgänglighet. Det innebär bland annat:
-
Strukturerad navigering med tydliga rubriker och menyalternativ,
-
Innehållet är tekniskt korrekt kodat för att fungera med olika webbläsare och hjälpmedel, exempelvis skärmläsare,
-
Responsiv design som fungerar på olika skärmstorlekar och enheter,
-
Färgval och kontraster som uppfyller WCAG 2.1 AA-standard,
-
Formulär, inloggning och signering har tillgängliga felmeddelanden, vilka är tydliga och ger stöd för att rätta till misstag,
-
Textalternativ (alt-texter) till bilder och grafik som är informativa och funktionella, och
-
Interaktiva komponenter fungerar konsekvent och förutsägbart.
Krav på tillgänglighet
Sverige har infört en lag som ställer krav på att vissa produkter och tjänster ska vara tillgängliga för alla. Lagen heter lagen (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet (“tillgänglighetslagen” eller “LPTT”) och bygger på ett EU-direktiv.
Tillgänglighetslagen gäller för flera olika typer av produkter och tjänster som riktar sig till konsumenter, till exempel banktjänster och betaltjänster. För Borgo innebär detta att vår webbplats måste vara anpassad för alla typer av användare.
Granskning av webbplatsens tillgänglighet
En manuell granskning av samtliga sidor på webbplatsen har genomförts av anställda på Borgo, med stöd av olika verktyg och metoder. För att säkerställa en förståelse för användarbehov har varje granskare deltagit i en grundutbildning i tillgänglighet. Under hösten 2024 låg fokus på granskning och åtgärder avseende utloggat läge på webbplatsen. Under våren 2025 riktades granskningen istället mot inloggat läge och Mina sidor på webbplatsen.
Syftet med granskningen var att säkerställa att webbplatsen uppfyller gällande tillgänglighetskrav och erbjuder en användarvänlig upplevelse för alla. Genom granskningen identifierades och åtgärdades eventuella brister för att förbättra tillgänglighet, navigerbarhet och begriplighet.
Testningen baserades på en checklista framtagen av en extern part, samt på tillgänglighetsmanualen från Myndigheten för digital förvaltning (Digg)* som användes som stöd. Hemsidan utvärderades sedan och jämfördes mot kraven i tillgänglighetslagen.
För att bedöma tillgängligheten har webbplatsen testats med skärmläsare NVDA samt VoiceOver, och tangentbordsnavigering har utvärderats genom tabbning. För att analysera sidornas struktur har tillägget HeadingsMap använts, och kontrastförhållanden har utvärderats med hjälp av Colour Contrast Analyser. Webbplatsens funktionalitet har även granskats i olika webbläsare, inklusive Chrome, Safari, Firefox och Edge, samt på olika enheter såsom PC, Mac, iPhone, Samsung smartphone och iPad.
*Digg är tillsynsmyndighet för lagen (2018:937) om tillgänglighet till digital offentlig service (“DOS-lagen”). DOS-lagen gäller enbart för offentliga aktörers webbplatser och appar, och omfattar därför inte Borgo. Trots det har DOS-lagen varit ett värdefullt riktmärke i vårt arbete med att uppfylla kraven i tillgänglighetslagen.
Områden som omfattats av testningen
-
Tangentbordsnavigering: Alla interaktiva element ska vara åtkomliga och användbara utan muspekare.
-
Synlig fokusmarkering: Det ska vara tydligt vilket element som är i fokus vid tangentbordsnavigering.
-
Struktur: Rubrik och text ska vara korrekt kodade och följa en logisk hierarki för att underlätta navigering och förståelse.
-
Meny och navigation: Huvudmeny och övrig navigation, exempelvis footer, vara enkla att använda, både med tangentbord och andra hjälpmedel.
-
Anpassade komponenter: Länkar, knappar och andra interaktiva element ska vara korrekt implementerade och uppfylla tillgänglighetskrav.
-
Text och språkhantering: Text ska vara tydlig, lättläst och kodad med korrekt språkangivelse.
-
Felhantering och -meddelanden: Felmeddelanden ska kommuniceras både visuellt och i text.
-
Bilder och rörligt innehåll: Icke-dekorativa bilder ska ha beskrivande alt-texter, och rörligt innehåll ska kunna pausas, stängas av eller automatiskt sluta röra sig efter ett fåtal iterationer.
-
Färger och kontraster: Tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund ska säkerställas för god läsbarhet.
-
Anpassningsmöjligheter: Användare ska kunna justera innehållet, exempelvis genom att förstora texten.
-
Övriga generella anpassningar: Ytterligare åtgärder för att säkerställa en inkluderande och tillgänglig användarupplevelse.
Tjänster som tillhandahålls av extern leverantör
Borgo använder tjänster som tillhandahålls av externa leverantörer, exempelvis mobilt BankID för identifiering och Scrive för digitala blanketter. Det innebär att Borgo inte själva har teknisk kontroll över alla delar av tjänsten, utan ansvaret för utveckling, drift och teknisk tillgänglighet av dessa delar ligger hos leverantörerna. Trots detta har Borgo ett ansvar att säkerställa att de tjänster vi erbjuder är tillgängliga för alla användare. Därför har vi genomfört tester av de tjänster vi köper in med fokus på tillgänglighet. Vid identifierade brister har Borgo ställt krav på leverantören att dessa åtgärdas.
Läs mer hos Scrive om hur de har anpassat sin tjänst utifrån ett tillgänglighetsperspektiv
Beskrivning av hur tjänsten uppfyller kraven
Borgos tjänster är utvecklade i enlighet med kraven i tillgänglighetslagen med standard EN 301 549 som utgångspunkt.
Kända brister
Borgo är medvetet om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt. Vår ambition är att ha åtgärdat alla kända tillgänglighetsproblem senast den 31 december 2028.
Navigering
Det finns brister i möjligheten att navigera till innehåll på mer än ett sätt, vilket är ett krav enligt tillgänglighetsriktlinjerna. I de flesta fall erbjuder vi flera navigeringsvägar, exempelvis genom huvudmeny, snabblänkar och knappar som leder till centrala sidor och funktioner. Vi länkar också ofta direkt till relevant innehåll för att underlätta åtkomst och minska behovet av att leta.
Det är främst vissa funktioner på Mina Sidor som inte används dagligen, såsom att hitta dokument eller lägga till ett månadssparande, som inte uppfyller detta krav.
Digitala dokument
Borgos ambition är att göra alla digitala dokument, till exempel finansiella rapporter, som laddats upp efter 1 maj 2025 tillgängliga för alla. Vissa uppladdade dokument som publicerats före detta datum kan dock innehålla brister och därmed inte vara fullt anpassade enligt gällande tillgänglighetskrav.
Under granskningen av de digitala dokumenten har vi identifierat att vissa dokument inte fullt ut uppfyller tillgänglighetskraven, exempelvis i form av att beskrivande texter för diagram och bilder saknar alt-text. Detta innebär att personer som använder hjälpmedel kan ha svårigheter att förstå sammanhanget eller innehållet i dessa figurer.
Vidare har Borgo granskat avtal och andra kundutskick, såsom årsbesked och låneavier, och noterat att dessa i flera fall inte fullt ut uppfyller gällande tillgänglighetskrav. Vissa dokument är svårtolkade för användare med skärmläsare, bland annat på grund av användning av tabellstrukturer och annan formatering som försvårar korrekt uppläsning. Krav på tillgänglighetsanpassning av dessa dokument har därför ställts på vår leverantör.
Om du som användare behöver ett specifikt dokument i ett mer tillgängligt format eller har svårt att ta del av innehållet, är du välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna att ta fram en anpassad version.
Exponering av expanderbart innehåll och tabellstruktur
Räntetabellen på borgohypotek.se/sparkonto är uppdelad i flera sektioner som kan expanderas en i taget. Varje sektion är tekniskt uppbyggd som en separat, mindre tabell för att tillåta detta beteende. För användare med skärmläsare innebär detta att informationen uppfattas som flera fristående tabeller placerade bredvid varandra, vilket försvårar förståelsen och ökar den kognitiva belastningen, även om informationen i sig är tillgänglig.
Vidare, när användaren klickar på knappen "Visa mer" flyttas fokus direkt till knappen "Visa mindre", innan den expanderade informationen presenteras. Eftersom skärmläsare följer fokus riskerar användare att missa den nya informationen om de inte manuellt navigerar tillbaka. Detta påverkar särskilt användare som förlitar sig på skärmläsare.
Länkar och knappar
Enligt tillgänglighetslagen är det viktigt att funktionaliteten på en webbplats är tydlig och konsekvent för alla användare, inklusive de som använder skärmläsare eller andra hjälpmedel. Länkar och knappar är korrekt kodade enligt sina respektive roller: länkar navigerar till nytt innehåll, medan knappar aktiverar funktionalitet. Detta innebär att skärmläsare korrekt identifierar och kommunicerar deras funktion till användaren. Eftersom skärmläsare kommunicerar elementens roll korrekt (”länk” eller ”knapp”), kan användare med hjälpmedel förstå syftet med varje element oavsett dess visuella design. Detta stödjer kraven på att information ska vara robust och tillgänglig via olika teknologier.
Det finns dock en visuell skillnad mellan ”riktiga knappar” och länkar som ser ut som knappar. De förstnämnda är ifyllda, medan de senare är ”ihåliga” (med en kant och utan ifyllnad). Detta gör att användare visuellt kan identifiera typen av element även om det klassiska utseendet är understruken text. Designmönstret är konsekvent genom hela webbplatsen, vilket hjälper användare att förstå och förvänta sig hur interaktioner fungerar. Borgo ser dock att designmönstret bör verifieras i användartester med personer som använder hjälpmedel för att bekräfta att mönstret inte skapar några hinder. Detta arbete är planerat till 2027.
Tjänster hos extern leverantör
QR-koden som används vid BankID-identifiering och signering är i dagsläget inte fullt ut tillgänglighetsanpassad. Borgo har av denna anledning ställt krav till vår leverantör att den exempelvis ska fungera vid 200 procents förstoring, att den förblir synlig och i fokus vid minskning av webbläsarfönstret (exempelvis vid scrollning), samt att den ska kunna öppnas i helskärmsläge vid behov.
Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?
Om du behöver innehåll från https://www.borgohypotek.se/ som inte är tillgängligt för dig, eller om du har frågor om hur Borgo arbetar med tillgänglighet, kan du kontakta oss genom att:
-
skicka e-post till info@borgohypotek.se, eller
-
ringa till 010 – 525 25 00.
Väljer du att kontakta Borgo via e-post har Borgo som mål att svara på ditt mail så snart som möjligt på helgfria vardagar.
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, vänligen meddela oss (se ovan) så att vi får veta att problemet finns.
Tillsyn
Post- och telestyrelsen (PTS) har ansvaret för tillsyn över lagen (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet. Du kan anmäla till PTS om du tycker att vår digitala service har brister i tillgänglighet.
Du kan också anmäla till PTS om du tycker att vår bedömning ska granskas, om du tycker att denna redogörelse av tillgänglighet på webbplatsen har brister, eller om du tycker att vi inte har hanterat din begäran om tillgängliggörande korrekt.