Utforska, lär, inspireras.

Här i kunskapsbanken samlar vi fakta och tips om hushållsekonomi, sparande och omvärld för en trygg och stressfri privatekonomi.

Spargrisrapporten

Vi vill stärka den ekonomiska tryggheten i Sverige. Därför har vi frågat 2 000 svenskar om sparvanor. Insikterna om hur vi svenskar sparar, och varför vi gör det, finns samlat i Spargrisrapporten.

Senaste artiklarna

Sparande

Sparfluencerns bästa tips för att maxa semesterkassan

Vi är glada att presentera vårt samarbete med Annifrid Huhtala – sparfluencern som guidar sina följare till bättre ekonomiska vanor, hjälper dem nå sina sparmål och inspirerar till genomtänkta köp. Nu delar hon sina bästa spartips för att boosta semesterkassan inför sommaren.

Läs mer

Sparande

Sparfluencerns bästa tips för att maxa semesterkassan

Vi är glada att presentera vårt samarbete med Annifrid Huhtala – sparfluencern som guidar sina följare till bättre ekonomiska vanor, hjälper dem nå sina sparmål och inspirerar till genomtänkta köp. Nu delar hon sina bästa spartips för att boosta semesterkassan inför sommaren.

Läs mer
Läs mer

Ett sundare sparande

Nästan alla människor i Sverige har sitt primära sparande på ett sparkonto. Men då de flesta har sparkonton utan ränta minskar deras sparpengar i värde. Och väldigt få vet vad deras sparpengar faktiskt används till under tiden de ligger på ett sparkonto. Det tycker vi är fel. Därför vill vi göra det enklare att skapa ett bättre, sundare och mer transparent sparande. Låt oss förklara…

Sagan om de tre små spargrisarna

När du sparar pengar på ett sparkonto väljer du alltid mellan tre små spargrisar. Gratisgrisen, konsumtionsgrisen eller bostadsgrisen. Det är nämligen så att alla spargrisar jobbar, och sätter dina pengar i arbete. Men de får långt ifrån lika betalt för lika arbete. Klicka vidare för att lära dig mer om de olika spargrisarna.

Gratisgrisen

Gratisgrisen är den vanligaste spargrisen, och den som de flesta svenskar har sitt sparande i. Den jobbar tillsammans med banken, till exempel med att ge ut lån till privatpersoner och företag. Men den får knappt något betalt för att jobba, och kan därför inte växa. Trots att banken använder din spargris till att ge ut lån får du själv oftast låg eller ingen ränta tillbaka. Därför minskar Gratisgrisen i värde när allt annat blir dyrare.

0,55%

ränta

*Genomsnittlig ränta på sparkonton under november 2022 enligt SCB.

Konsumtionsgrisen

Konsumtionsgrisen är den näst vanligaste. Den får visserligen betalt för att jobba, men jobbar oftast med att ta väldigt mycket betalt av människor som vill ta snabba lån för sin konsumtion, till exempel för en ny större TV, en ny dator eller nya kläder. Dessa små konsumtionslån har vuxit snabbt i Sverige. Trots att de står för mindre än 10 procent av hushållens totala lån, står de idag för över 20 procent av lånekostnaderna. Bland annat eftersom räntan är så mycket högre än för till exempel ett bolån.

> 20%

av svenskarnas lånekostnader går till konsumtionslån.

Bostadsgrisen

Hos Borgo sparar du i bostadsgrisen. Den får bra betalt och växer därför i värde och storlek, samtidigt som den jobbar med att finansiera bättre och stabilare bolån till fler. Det betyder att fler människor kan köpa ett nytt hem till en rimlig kostnad. Transparent och hållbart. Den genomsnittliga spargrisen i Sverige hade faktiskt fått upp till 5 gånger mer i ränta med Borgos bostadsgris. På så sätt gör Borgos spargris små spargrisar större.

Upp till 5x

högre ränta

…har Borgos spargris än det genomsnittliga sparkontot i Sverige under november 2022 enligt SCB

Kunskapsbanken

Ord och begrepp

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är den totala kostnaden för en kredit beräknat över ett år. Den effektiva räntan tar hänsyn till både räntekostnaden för ett lån och alla övriga kostnader kopplade till krediten, till exempel uppläggningsavgifter och aviavgifter. Den effektiva räntan uppges oftast som en procentsats.

Vad är nominell ränta?

Den nominella räntan är den kostnad som en låntagare betalar sin kreditgivare varje år för sitt lån. Den nominella räntan uttrycks i procent och står med på låntagarens lånebesked. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är lånets totala kostnad, eftersom det tillkommer olika typer av avgifter som kostnader för avisering och uppläggning. Titta på den effektiv räntan för att se lånets totalkostnad.

Vad är snittränta?

När man jämför räntor på jämförelsesidor eller i tidningar är det som visas listränta. Det är den högsta räntan som man får betala på ett lån och den ränta som kreditgivaren visar utåt. De flesta har dock möjlighet att förhandla till sig en lägre ränta på exempelvis sitt bolån. Den genomsnittliga räntan som kreditgivaren har gett sina kunder kallas för snittränta. Det är dock inte möjligt för alla att förhandla sig till en lägre ränta. Den ränta som kreditgivaren erbjuder beror exempelvis på storlek på lån, belåningsgrad och kreditvärdighet.

Vad är ränta-på-ränta effekt?

Ränta på ränta-effekten betyder att ett sparande ökar i värde både av ränta på kapitalet och av ränta på tidigare utbetald ränta. Den som sparar får alltså ränta på den ränta som sparandet har genererat.

Vad är borgenär?

En borgenär (också kallat fordringsägare) är den part som lånar ut pengar till en motpart (gäldenär). Oftast är borgenären en bank, ett kreditinstitut eller en långivare. Borgenären har rätt att få tillbaka sin skuld enligt vad man kommit överens om, vilket vanligtvis är reglerat i ett avtal eller skuldebrev.