Borgo justerar räntan

Den 16 september sänks räntan på rörligt sparkonto till 3,65% för privatpersoner. Ändringen gäller för både nya och befintliga rörliga sparkonton. Fasträntekonton påverkas inte av denna justering. För mer information om Borgos räntor - klicka här!

Meny

Hushållsekonomi / 2024-03-12

Skatteåterbäring? Här är expertens bästa råd för att ”boosta” bufferten

Skatteåterbäringen är ett välkommet tillskott för miljontals svenskar varje år. I år väntas den dessutom bli rekordstor. Här delar Borgos sparexpert med sig av sina bästa tips för att förvalta pengarna och ”boosta” din buffert.

Förra året fick 5,6 miljoner svenskar tillbaka pengar på skatten.* I genomsnitt fick varje person tillbaka cirka 10 000 kronor. I år är det mycket som talar för att det blir en rekordstor skatteåterbäring med tanke på det höga ränteläget. Har du dessutom en digital brevlåda, vilket 3 miljoner svenskar har, kan du räkna med att få återbäringen veckan efter påsk, givet att du inte gör några ändringar eller tillägg i din deklaration.

För många är skatteåterbäringen ett efterlängtat tillskott i hushållskassan. Kanske har du redan nu planerat hur pengarna ska spenderas. Men det kan också vara ett utmärkt tillfälle att ”boosta” bufferten.

– Bufferten är din trygghet i osäkra tider. Det har varit ett tufft år för många hushåll, med höjda levandekostnader, och det är nog många som behövt ta pengar från sitt sparkonto för att finansiera vardagen. Det här är ett bra tillfälle att täppa igen de hålen, säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.

För att skatteåterbäringen ska växa på ett tryggt och hållbart sätt är sparkonto med ränta ett bra alternativ. Med statlig insättningsgaranti och fria uttag växer pengarna från dag ett. Just nu erbjuder Borgo sina kunder 4,10% i sparränta på sitt rörliga sparkonto.

– Du ska alltid kräva att få ränta på ditt sparande. Se därför till att bufferten ligger på ett sparkonto som ger dig ränta. Det är ett sätt att garantera att pengarna ligger och växer till sig tills dagen du behöver dem, säger Åsa Fagerlund.

Samtidigt är detta en tid på året när många börjar fundera på sommarsemestern eller andra inköp som hör ljusare tider till. Därför vill Åsa Fagerlund slå ett slag för att detta också kan få vara ett tillfälle att köpa eller unna sig något som man längtat efter, något som man ett tag kanske varit tvungen att välja bort till förmån för något mer nödvändigt.  

– Har man bufferten säkrad och det finns möjlighet att spendera lite av återbäringen tycker jag man ska passa på att göra det. Men bara för att du just nu har lite extrapengar i fickan betyder det inte att du ska ut och impulsshoppa. Tänk igenom, gör en prisjämförelse och sov på saken innan du drar kortet, säger Åsa Fagerlund.

Här kan du läsa mer om Åsa Fagerlunds bästa råd för att skapa en smart hushållsbudget som håller även i oroliga tider! 

Några viktiga datum att hålla koll på

  • 19 mars

Då går det att logga in på Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1 och deklarera

  • 3 april

Om du vill få skatteåterbäringen i april är det här sista dagen som du kan deklarera digitalt utan ändringar eller tillägg.

  • 8-12 april

Slutskattebeskedet kommer till din digitala brevlåda. Om du inte har en sådan får du vänta ytterligare 1-3 dagar tills det kommer på posten

  • 9-12 april

De som deklarerat digitalt senast den 3 april, utan ändringar eller tillägg, får skatteåterbäringen utbetald till sitt bankkonto.

  • 2 maj

Sista dagen att skicka in inkomstdeklarationen!

  • 4-7 juni

De som deklarerar senast 2 maj får sin skatteåterbäring utbetald, givet att den blivit godkänd av Skatteverket

  • 12 september

Sista datumet att betala in eventuell kvarskatt. Summan specificieras i slutskattebeskedet.

 

*Skatteverket, 2023 (1,2)

Relaterade artiklar