Borgo justerar räntan.

Den 27 juni sänks räntan på rörligt sparkonto till 3,90% för privatpersoner. Ändringen gäller för både nya och befintliga rörliga sparkonton. Fasträntekonton påverkas inte av denna justering. För mer information om Borgos räntor - klicka här!

Ett sundare sparande

Nästan alla människor i Sverige sparar pengar på ett sparkonto. Men eftersom de flesta har sparkonton med låg eller ingen ränta minskar deras sparpengar i värde. Vad väldigt få vet är vad deras sparpengar faktiskt används till under tiden de ligger på ett sparkonto. Det tycker vi är fel. Därför vill vi göra det enklare att skapa ett bättre, sundare och mer transparent sparande. Låt oss förklara…

Sagan om de tre små spargrisarna

När du sparar pengar på ett sparkonto väljer du alltid mellan tre små spargrisar. Gratisgrisen, konsumtionsgrisen eller bostadsgrisen. Det är nämligen så att alla spargrisar jobbar, och sätter dina pengar i arbete. Men de får långt ifrån lika betalt för lika arbete. Klicka vidare för att lära dig mer om de olika spargrisarna.

Gratisgrisen

Gratisgrisen är den vanligaste spargrisen, och den som de flesta svenskar har sitt sparande i. Den jobbar tillsammans med banken, till exempel med att ge ut lån till privatpersoner och företag. Men den får knappt något betalt för att jobba, och kan därför inte växa. Trots att banken använder din spargris till att ge ut lån får du själv oftast låg eller ingen ränta tillbaka. Därför minskar Gratisgrisen i värde när allt annat blir dyrare.

0,55%

ränta

*Genomsnittlig ränta på sparkonton under november 2022 enligt SCB.

Konsumtionsgrisen

Konsumtionsgrisen är den näst vanligaste. Den får visserligen betalt för att jobba, men jobbar oftast med att ta väldigt mycket betalt av människor som vill ta snabba lån för sin konsumtion, till exempel för en ny större TV, en ny dator eller nya kläder. Dessa små konsumtionslån har vuxit snabbt i Sverige. Trots att de står för mindre än 10 procent av hushållens totala lån, står de idag för över 20 procent av lånekostnaderna. Bland annat eftersom räntan är så mycket högre än för till exempel ett bolån.

> 20%

av svenskarnas lånekostnader går till konsumtionslån.

Bostadsgrisen

Hos Borgo sparar du i bostadsgrisen. Den får bra betalt och växer därför i värde och storlek, samtidigt som den jobbar med att finansiera bättre och stabilare bolån till fler. Det betyder att fler människor kan köpa ett nytt hem till en rimlig kostnad. Transparent och hållbart. Den genomsnittliga spargrisen i Sverige hade faktiskt fått upp till 5 gånger mer i ränta med Borgos bostadsgris. På så sätt gör Borgos spargris små spargrisar större.

Upp till 5x

högre ränta

…har Borgos spargris än det genomsnittliga sparkontot i Sverige under november 2022 enligt SCB

Kalkylatorn. Uppnå din sparpotential

Borgos sparränta: 4.00%

Illustrativt exempel. Notera att räntan kommer förändras över tid.

Borgos spargris

0 + 0 SEK

Genomsnittlig Spargris

0 SEK