Ett sundare sparande

Nästan alla människor i Sverige har sitt primära sparande på ett sparkonto. Men då de flesta har sparkonton utan ränta minskar deras sparpengar i värde. Och väldigt få vet vad deras sparpengar faktiskt används till under tiden de ligger på ett sparkonto. Det tycker vi är fel. Därför vill vi göra det enklare att skapa ett bättre, sundare och mer transparent sparande. Låt oss förklara…

Sagan om de tre små spargrisarna

När du sparar pengar på ett sparkonto väljer du alltid mellan tre små spargrisar. Gratisgrisen, konsumtionsgrisen eller bostadsgrisen. Det är nämligen så att alla spargrisar jobbar, och sätter dina sparpengar i arbete. Klicka vidare för att lära dig mer om de olika spargrisarna.

Gratisgrisen

Gratisgrisen är den vanligaste spargrisen, och den som de flesta svenskar har sitt primära sparande i. Den jobbar tillsammans med banken, till exempel med att ge ut lån till privatpersoner och företag. Men den får inte betalt för att jobba, och kan därför inte växa. Trots att banken använder din spargris till att ge ut lån, får du själv oftast ingen ränta tillbaka. Därför minskar Gratisgrisen i värde när allt annat blir dyrare.

0%

ränta

Konsumtionsgrisen

Konsumtionsgrisen är den näst vanligaste. Den får visserligen betalt för att jobba, men jobbar oftast med att ta väldigt mycket betalt av människor som vill ta snabba lån för sin konsumtion, till exempel för en ny större TV eller en ny dator. Dessa små konsumtionslån växer snabbt i Sverige. Trots att de står för en femtedel av hushållens totala lån, står de idag för över hälften av lånekostnaderna, bland annat eftersom räntan är så mycket högre än för till exempel ett bolån.

> 50%

av svenskarnas lånekostnader går till konsumtionslån.

Bostadsgrisen

Hos Borgo sparar du i bostadsgrisen. Den får bra betalt och växer därför i värde och storlek, samtidigt som den jobbar med att finansiera bättre och stabilare bolån till fler, så att fler människor kan köpa ett nytt hem till en rimlig kostnad. Transparent och hållbart. Den genomsnittliga spargrisen i Sverige hade faktiskt fått upp till 9 gånger mer i ränta med Borgos Bostadsgris. På så sätt gör Borgos spargris små spargrisar större.

Upp till 9x

högre ränta

…har Borgos spargris än det genomsnittliga nya sparkontot i Sverige under september 2021 enligt SCB.

Kalkylatorn. Vad kan Borgos spargris göra för dig?

Borgos sparränta: 2.30%

Illustrativt exempel. Notera att räntan kommer förändras över tid.

Borgos spargris

0 + 0 SEK

Genomsnittlig Spargris

0 SEK