Sparande / 2023-03-20

Konsumtionslån eller bättre bolån till fler? Det här gör banken med dina sparpengar

Vad gör banken med pengarna du sätter in på sparkontot – och får du betalt? Det här är två högaktuella frågor. Som sparkund hos Borgo kan du vara trygg med att dina sparpengar finansierar bättre bolån till fler.

Vad gör banken med pengarna du sätter in på sparkontot – och får du betalt? Det här är två högaktuella frågor, inte minst i tider när allt fler blickar mot räntekonto som sparalternativ. Varannan svensk vill också veta hur banken placerar ens sparpengar, visar en Demoskop-undersökning Borgo genomfört.

”Vi tycker det är viktigt att vara transparenta. Därför kan du som sparkund hos Borgo vara trygg med att dina sparpengar finansierar bättre bolån till fler”, säger Gustav Berggren, vd för Borgo.

En majoritet av svenskarna tycker det är viktigt att veta hur banken placerar ens sparpengar. Det visar den undersökning som Demoskop gjorde på uppdrag av Borgo våren 2022.

Men för den enskilda konsumenten är det inte alltid enkelt att förstå och hitta den information du behöver för att kunna göra ett aktivt val. Hur banken gör sina placeringar, och vilken ersättning som de ger, är inte alltid tydligt.

Här ger vi tre exempel på hur dina sparpengar kan användas av banken:

1. Finansierar nya lån – men utan att du får betalt

4 av 10 svenskar har sitt sparande på ett sparkonto där räntan är nästintill obefintlig. Den gör det möjligt för storbanker att ge ut lån till både privatpersoner och företag, men utan att du får betalt för ditt bidrag. Dessutom kan du aldrig vara säker på vad för typ av lån som dina sparpengar finansierar. 

"I takt med att storbankerna höjer sin bolåneränta, utan att för den delen höja sparräntan, aktualiseras frågan om räntenetto. Jag tycker att alla som sparar kan förvänta sig att få ränta i dagens läge. Om banken inte erbjuder ränta finns det anledning att se över sina alternativ," säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.

2. Finansierar nya konsumtionslån

Vissa banker erbjuder en bra sparränta – men använder dina sparpengar för att finansiera nya konsumtionslån. Det betyder att fler kan ta snabba lån till hög ränta, vilket i vissa fall leder till en kärv ekonomisk situation för låntagaren när till exempel den där semesterresan ska betalas tillbaka.

Antalet mindre konsumtionslån ökar i Sverige. Trots att de endast representerar 10 procent av hushållens totala lån står de för 20 procent av hushållens totala kostnader.

"Till skillnad mot storbankernas nollräntekonton får du ofta sparränta hos dessa mindre aktörer. Men genom ditt sparande bidrar du indirekt till att människor sätter sig i en ekonomisk krävande situation genom att ta snabba konsumtionslån via dessa aktörer. Om du har möjlighet, gör ett medvetet val som bidrar till ett mer ekonomiskt hållbart samhälle," säger Åsa Fagerlund.

3. Finansierar bättre bolån till fler – samtidigt som du får betalt

Borgo tycker det är självklart att du som placerar dina sparpengar hos oss ska få bra betalt och du kan känna dig trygg med att de under tiden de är hos oss används till ett bra syfte. Med ett sparkonto hos Borgo bidrar du till att finansiera bättre och mer förmånliga bolånevillkor för fler människor. Det betyder att fler människor kan köpa ett hem till en rimlig kostnad.

Detta samtidigt som du får förmånlig ränta på ditt sparande. Faktum är att siffror från SCB visar att Borgo erbjuder upp till 5 gånger högre sparränta än det genomsnittliga sparkontot i Sverige.

"Vi tror att det här är den överlägset bästa modellen. Våra sparkunder kan känna sig trygga med att de bidrar till att finansiera bättre bolån till fler, vilket i praktiken gör att fler bostadsdrömmar kan slå in. Detta samtidigt som man själv får en bra ränta på sitt sparande. Det är en kombination som jag tycker är svårslagen," säger Gustav Berggren, vd Borgo.

Om undersökningen: Demoskop genomförde i april 2022 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2017 personer fick svara på frågor om sin privatekonomi. Undersökningen resulterade även i Spargrisrapporten – en sammanställning och analys av svenskarnas sparande.

Relaterade artiklar