Sparande / 2023-09-20

Räntesparandet ökar snabbt i Sverige – men kvinnorna riskerar att halka efter

Allt fler svenskar får ränta på sitt sparande – men 13 procent av alla kvinnor har fortfarande sitt primära sparande på ett nollräntekonto. Här ger Åsa Fagerlund sina bästa tips på hur du bör lägga upp ditt sparande och reder ut fördelar och nackdelar mellan olika sparformer.

Andelen svenskar som räntesparar har fördubblats det senaste året. Det visar en färsk undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av Borgo. Men trots ökningen är det fortfarande 13 procent av kvinnorna som har sitt primära sparande på ett nollräntekonto. Här delar Borgo med av smarta tips för hur du bör lägga upp ditt sparande.  

Under augusti landade inflationen i Sverige på 7,5 procent enligt SCB, vilket är högt över Riksbankens mål om att inflationen ska uppgå till 2 procent per år. Det ekonomiska läget med höjda styrräntor har resulterat i att allt fler aktörer erbjuder ränta på sina sparkonton – och att allt fler svenskar får ränta på sitt sparande. 

Men var tionde svensk har fortfarande sitt primära sparande på ett nollräntekonto, visar en undersökning som Borgo genomfört. Det innebär att värdet på varje sparad krona kommer minska i samma takt som inflationen ökar. Undersökningen visar också att det är fler kvinnor (13 procent) än män (8 procent) som uppger att nollräntekonto är deras primära sparform.  

”Våra siffror visar att kvinnor i lägre utsträckning än män får ränta på sitt sparande, detta samtidigt som de är mer stressade över sin privatekonomi. Det är fel. Sparandet är avgörande för att skapa en tryggare privatekonomi. Alla bör välja en sparform där de får ränta eller avkastning på sina besparingar, så att hela värdet inte äts upp av inflationen”, säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.   

Det finns flera tänkbara anledningar till att kvinnor i större utsträckning sparar på nollräntekonton. Brist på tid kan vara en eftersom enbart 15 procent av alla kvinnor anser att de ägnar mycket tid åt sin privatekonomi. Därtill önskar 1 av 5 kvinnor att de hade bättre kunskap om privatekonomi.  

Sparandet behöver dock varken vara svårt eller tidskrävande – och det finns mycket att vinna på att ta medvetna beslut om det. Här ger Åsa Fagerlund sina bästa tips på hur du bör lägga upp ditt sparande och reder ut fördelar och nackdelar mellan olika sparformer.  

1. Skaffa ett räntekonto 

Sparkonton med konkurrenskraftig ränta är det bästa alternativet för sparande som ska användas inom några år, såsom buffertsparandet. Borgo erbjuder bland annat sparkonton med en rörlig ränta på 3,7 procent och utan bindningstid. Det finns många fördelar med att göra det extra arbetet för att välja räntekontot framför ett nollräntekonto – och det är enklast demonstrerat genom ett räkneexempel.  

Om du gör en första insättning på 5 000 kronor och sedan inför ett månadssparande på 500 kronor varje månad under femårsperiod på ett sparkonto hos Borgo, så kommer du ha sparat ca 40 000 kronor utifrån nuvarande rörliga räntesats. Väljer du i stället att göra samma insättningar på ett nollräntekonto hamnar summan på cirka 35 000 kronor efter 5 år. Detta skapar en väsentlig skillnad på kontot, samtidigt som det bidrar till att motverka effekten av inflationen. 

2. Handla på börsen 

Att investera i aktier och fonder är ett bra komplement till räntekontot, som är värt att överväga när du sparat ihop till din buffert. I dag sparar cirka 30 procent av alla svenskar i aktier och 50 procent i fonder. Men även här finns skillnader mellan könen, då 4 av 10 män men enbart 2 av 10 kvinnor sparar i aktier.  

Att handla på börsen är ofta ett klokt beslut. Historiskt har den haft en genomsnittlig avkastning på omkring 8 procent per år, vilket kan innebära en god utveckling för de som väljer att investera. Om du är intresserad av att investera i aktier eller fonder bör du ha i åtanke att tidshorisonten ska vara minst 5 till 10 år. Detta eftersom börsen både kan gå upp och ner i värde och historisk avkastning inte är någon garanti för framtida resultat. Det är också viktigt att läsa på ordentligt och diversifiera dina investeringar genom att sprida pengarna över olika företag och branscher. 

3. Sätt upp ett mål för ditt sparande 

Visst är det lättare att spara om du har satt upp ett mål för vad du vill göra med dina sparpengar? Är det till oförutsedda händelser, drömresan med familjen, pensionen eller kanske bostadsköpet? Det ger också en tydligare bild av vad för tidshorisont du har att förhålla dig till, vilken risk du är villig att ta och vilken sparform som passar dig bäst. Att ha dina pengar på ett sparkonto med ränta medför inga risker och du kan döpa kontot efter ditt sparmål för lite extra motivation, medan aktier och fonder varierar beroende på marknaden och kan både öka och minska i värde. Kom också ihåg att du kan ha olika sparformer för olika ändamål.  

Psst! Testa att använda Borgos kalkylator för att se vilken skillnad ett räntekonto kan göra för just ditt sparande, som du hittar här  

 

Om undersökningen 

Demoskop genomförde i april 2023 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2026 personer fick svara på olika frågor om sin privatekonomi. Resultatet från undersökningen har legat som grund för insikterna i artikeln.  

Relaterade artiklar