Borgo justerar räntan.

Den 27 juni sänks räntan på rörligt sparkonto till 3,90% för privatpersoner. Ändringen gäller för både nya och befintliga rörliga sparkonton. Fasträntekonton påverkas inte av denna justering. För mer information om Borgos räntor - klicka här!

Sparande / 2023-10-12

Varannan svensk är emot att finansiera konsumtionslån – så väljer du en schysst sparkonto-aktör

En majoritet av svenskarna vet inte vad deras sparpengar används till under tiden de ligger på sparkontot. Du som kund bör använda dig av en transparent bank som ger dig insyn i vad dina sparpengar faktiskt finansierar, det menar Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.

En majoritet av svenskarna vet inte vad banken gör med deras sparpengar. Samtidigt är varannan svensk emot att banken använder sparpengarna för att finansiera konsumtionslån. Här ger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo, råd för hur du kan få bättre översikt kring vad dina pengar faktiskt används till när de ligger på sparkontot.   

Hälften av Sveriges kvinnor är emot att deras sparpengar går till att finansiera konsumtionslån. Även en tredjedel av männen är emot att deras sparande används i detta syfte. Det visar den undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av Borgo.  

Här har vi sammanställt hur du kan få en bättre översikt kring vad dina sparpengar faktiskt används till, varför du bör ha koll på det, och hur du kan ta mer grundade beslut kring ditt sparande. Det är särskilt viktigt i tider där styrräntan stiger och allt fler svenskar placerar sina sparpengar i räntekonton.* 

Ett sparkonto är inlåning – dina pengar finansierar utlåning 

Ett sparkonto är en form av inlåning för banken. Pengarna du sätter in på ett sparkonto används till att finansiera ett annat ändamål genom utlåning och banken får betalt i form av utlåningsränta. 

”Eftersom banken använder dina pengar medan de ligger på sparkontot är det viktigt att du får en konkurrenskraftig ränta på dina insatta pengar. Och genom att ta reda på vad banken använder dina pengar till, har du möjlighet att göra ett medvetet val som känns bra för dig och som bidrar till en positiv skillnad i samhället”, säger Åsa Fagerlund.  

Konsumtionslån riskerar att bli en privatekonomisk skuldfälla  

Vad är då anledningen till att hälften av svenskarna tycker det är viktigt att veta hur banken använder pengarna som är placerade på sparkonton? Många aktörer som erbjuder en hög sparränta använder kundernas sparpengar för att finansiera konsumtionslån. Dessa snabba lån kan exempelvis användas för att finansiera bilköpet, semesterresan eller en ny TV – men räntan som låntagarna betalar är i regel hög. De senaste åren har det också blivit alltmer populärt att göra köp på avbetalning, så kallat ”buy now, pay later”.    

Lånebeloppen på konsumtionslån är ofta små, men räntekostnaderna är desto större. Faktum är att konsumtionslån enbart står för 5 procent av hushållens lånestock men hela 20 procent av hushållens räntebetalningar. Under 2022 fick 1 av 6 svenskar som tog ett lån hos ett konsumtionskreditsinstitut ett inkassokrav efter 8 månader.**  

Med andra ord kan det tyckas oviktigt vad dina sparpengar finansierar, men det kan få stora konsekvenser för enskilda konsumenter. På grund av konsumtionslånens höga ränta riskerar de att sätta låntagaren i en svår ekonomisk situation när lånen väl ska betalas tillbaka.  

”Vi ser en trend där allt fler handlar på avbetalning, samtidigt som betalningsanmärkningarna ökar. Bland dessa konsumenter är unga överrepresenterade. Genom att placera dina pengar hos konsumtionslåneaktörer kan du oavsiktligt vara med och finansiera ofördelaktiga lån som sätter människor i ekonomiskt knepiga situationer. Låt inte dina sparpengar bidra till att låntagare hamnar i skuldträsket. Gör i stället ett aktivt val och placera dina pengar hos ett schysst företag som strävar efter att ta ekonomiskt ansvar”, säger Åsa Fagerlund.   

Bidra till en sundare ekonomi – och tjäna pengar på räntan 

För att få mer kontroll över dina pengar på sparkontot, samt bidra till en sundare ekonomi, finns det några enkla saker som du som kund kan göra. Försök att hitta en bank som är transparant och tydlig kring vad dina sparpengar faktiskt finansierar.  

Om dina sparpengar finansierar lån ska du såklart också få skäligt betalt i form av konkurrenskraftig ränta på ditt sparande. Undersök vilken aktör som känns bäst för dig och var du får mest tillbaka för dina insättningar – utan att bidra till överskuldsättning i samhället. 

Borgo erbjuder sparkonton där pengarna du sätter in enbart finansierar bolån – och därmed realiserar bostadsdrömmar för våra låntagare. Du som kund får dessutom betalt för varje krona du sätter in, genom vår konkurrenskraftiga ränta. 

 

Letar du efter en transparent bank som dessutom erbjuder en bra ränta på ditt sparande? Läs mer om Borgos sparkonton här. 

 

Om undersökningen 

Demoskop genomförde i april 2023 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2026 personer fick svara på olika frågor om sin privatekonomi. Resultatet från undersökningen har legat som grund för insikterna i artikeln.  

*Sveriges Riksbank, Styrränta, in- och utlåningsränta

**Finansinspektionen, Svenska Konsumtionslån

Relaterade artiklar

Sparande

Sparfluencerns bästa tips för att maxa semesterkassan

Vi är glada att presentera vårt samarbete med Annifrid Huhtala – sparfluencern som guidar sina följare till bättre ekonomiska vanor, hjälper dem nå sina sparmål och inspirerar till genomtänkta köp. Nu delar hon sina bästa spartips för att boosta semesterkassan inför sommaren.

Läs mer